Skip to main content

Hüvelyesek 2017

     Ezeket a hüvelyeseket tervezem vetni idén. A borsóból extra adagot vettem, mert csak a felét vetem el a másik felét megfőzöm. Mert ha a tavalyi eredményt veszem alapúl, csak így lesz borsó levesem.

Már csak lesz belőle valami

     A szokásos borsó és babok mellett idén tervezem egy adag szója bab és földimogyorót is vetni. A szója az UK-ra van kifejlesztve a mogyoró meg csak találtam. Nem biztos egyáltalán, hogy csíraképes bár nincsen pörkölve. Ezért is maradt meg vetőalanynak. Otthon egyébként a borsó mellett volt nagy zacskó vetni való mogyi csak azt nem akartam megvenni. Aztán mégis lett. Egyébként mint kiderült nagy faterom is vetett régen ilyesmit, de őt már nem igazán tudom megkérdezni ...

Egyik érdekesség amit kiakarok idén kipróbálok.

Sárga zöldbab

EZ tavaly is jó volt

Hívó kódja Lima

Fava, ló, field  esetleg broad bean kinek mi

Földimogyoró mert ez is hüvelyes

 

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…