Skip to main content

Patkányok és egyebek

     Mára már el is tűnt az tavam ami tegnap még mindent elfoglalt. Igaz minden sülyedékeny még.

Ilyen volt

Ilyen lett    Ez jó hír persze a rossz hír mondjuk ennél lényegesen nagyobb. Nem emlékszem e, hogy beszámoltam arról, hogy némi patkány problémám akadt a komposztban. Konkrétan az, hogy beleköltöztek. Na gyors és könnyed megoldás. Szóltam az illetékeseknek akik ahogy kell intézkedtek is. Kiettek némi mérget a patiknak. Mondanom sem kell, hogy a lehető legbénábban oldották meg. Ahogy lent is látszik kitettek három kis tányérka mérget ami annak rendje és módja szerint kis is szóródott.

Baloldalon a patkány lyuk jobbra fent meg a szakértelem nyomai. 

    Párhétig ott volt aztán ígéretet kaptam, hogy majd jönnek és eltakarítják. Nos ígéretet kaptam, de csak eddig jutottak el. Tegnap már rákérdeztem, mi is lesz akkor ezzel. Amire azt a választ kaptam, hogy nyugodtan dobjam ki a tányérokat a komposztot meg majd felhasználhatom minden gond nélkül ...  virágokhoz, zöldségekhez semmi képen.
Ezzel két gond van:
1. Nem igazán nevelek virágokat, amiket mégis tartok azokat közvetlenül a zöldségek mellett tartom Úgyhogy oda sem használhatom fel. 

2. A komposzt kuka közvetlenül egy adag csicsóka mellett volt. Ami a felső képen is látszik. Ezért azt idén nem igazán használhatom fel. Mert ugyan valószínűtlenek tartom, hogy bármennyi is beszivárgott volna a talajba. Kocáztatni viszont nem akarok.

A megoldás az lett, hogy a tányérokat és a nagyobb részét bezacskóztam és ment a kukába. A többit meg bezsákoztam és majd megy a virágos ládába amit terveztem és most már kénytelen vagyok meg csinálni )szerzetem is hozzá faanyagot).

Patkányok ellen pedig a közeljövőben úgy fogok védekezni, hogy rendszeresen felkavarom a komposztot és amikor lehet megdöngetem a kukát. Mert nem szeretik ha zargatják őket. 

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…