Skip to main content

Egremont Russet

Az Egremont russet egy a Viktoriánus kor óta létező russet (renet vagy bőralma) alma fajta.

Két példány

    Régi angol fajta 1872ben mutatták be, talán Lord Petworth munkássága bár ez nem biztos. Az sem biztos, hogy milyen felmenőket használt ( ha ő volt) a nemesítéshez. 
RHS AGM 1993
Felhasználása, íz: friss étkezési almának, főzéshez, és szárításra is felhasználható. Édes, jellemzően diós ízű. Meglehetősen száraz a húsa. 

Próbáltam a magházat kettévágni nem sikerült

Méret, alak: Kisméretű, közép és nagy méretű is lehet. Féloldalas enyhén aszimmetrikus.

Szezon, terméshozam: Késő szezonú, bő termésű. Alacsony c vitamin tartalmú.

Részletek: Forrás.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Tayberry és Loganberry

Kihasználtam a mai szép napot meg a tényt, hogy kellett egy napi bérlet a buszra ezért aztán kimentem az Imperial parkban található B&q-ba, mert  megakartam lepni magamat pár dologgal amit már kinéztem magamnak.
   Vettem egy tayberryt és egy logganberryt mind a kettő málna és szeder kereszteződésből jött létre.

   A Loganberryt James Harvey Logan Amerikai bíró és kertész nemesítette ki, ha lehet hinni a történetnek teljesen véletlenül. A Tayberryt  1979-ben Skóciában nemesítették és a Tay folyóról nevezték el, ez is ugyan úgy málna és szeder kereszteződés mint a Loganberry, de a két fajta között van pár eltérés. Míg a Tayberry vastagon van borítva tüskékkel addig a Loganbery (legalább is ami nekem van) teljesen tüske mentes. Ugyan akkor ez utóbbinak nem olyan finomak és édesek a bogyói (ezt még csak elméletből mondom) viszont lehet iparilag termeszteni, míg a másikat nem mert a tüskék megnehezítik a szedést. 

    A vásárlás mellett még lőttem pár képet.  Csupán mint érdekessé…

Patkányok és egyebek

Mára már el is tűnt az tavam ami tegnap még mindent elfoglalt. Igaz minden sülyedékeny még.