Skip to main content

Szerdai nap a barkácsolásé

      Miután melóval hivatalosan végzetem és leléptem mind ha égne az épület (na jó ha égne ott maradnék nézni, meg feltartani a tűzoltókat). Kimentem párdolgot össze kalapálni. Az egyik egy "vonalazó" hagyma ültetéshez, hogy egyenletes távra tudjam ültetni őket.

"Vonalzó" hagymákhoz
     Nem túl bonyolult  a dolog, fogni kell egy méter hossz deszkát és tíz centinként kel egy kört vágni bele egy harminc millis üregelőfórúval. Ha elég vastag mint ez akkor lehet másik sort felrakni rá a shallotnsak tizenöt centinként. Persze az akus fúró hátránya, hogy a felénél megadja magát.
      Ha már ott volt a fúró akkor gyorsan két pallót összecsavaroztam, hogy ezen állva tudjak ültetni. Amikor a puha földön állok és így nem tömörödik össze alattam.

Kúszó deszka
     Aztán elkezdetem kiüríteni és helyre pofozni a hármasszámú komposztálót. Ami teli volt ilyen pajorokkal, mivel erre felé nincsen cserebogár vagy én még nem láttam ezrét rózsabogár pajorra tippelek.

Valamilyen pajor
      Bár nem látszik de ez már jobban néz ki mint amilyen volt, főleg kisebb lett. Ide nem fog más kerülni csak lókaka meg a környéken levágott fű. Még van benne párvödör anyag aztán ha az kikerül belőle, feltöltöm friss lópotyadékkal és egy év alatt szépen lerohad. Ez egy igen fontos dolog, mert ha növényirtószer van benne mint a tavalyiban volt. Akkor pont annyira nem lesz babom mint tavaly volt. Mert az vissza vezethető erre.

Félidőben. 

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…