Skip to main content

Hagyma

     Tavaly az egyik szomszédomtól kaptam egy fél zacskó dughagymát, de idén odáig aljasodtam, hogy sajátot vettem. Nem csak egyfélét ráadásul hanem rögtönk kettőt is. Idén elöszőr probálkozom salottahagymával, vörös belsejű Red Sunnal.


     A vöröshagyma a már bevált Sturon tavaly is ezt vetettem (ezt kaptam). Mind a kettő Wilkinsonból van. A másik hely ahonnan még belehetett volna az a Poundland, de a per kiló ára és a minősége (legalább is a dughagymák átlag mérete) is jobb volt.


      Kis érdekesség, hogy a angolok a vöröshagymát brown obnionak (barna hagyma) vagy csak simám onionak hívják. Az általunk lilának nevezett hagymát meg red-nek(vörös) hívják. Régebben próbáltam megfejteni miért, de nem jöttem rá.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…