Skip to main content

Első hullám felkészül

   

     Ez után a párnap kutakodás után neki is kezdek az idei év első burgonya csiráztatáshoz. Idén két hullámot tervezek és csak általánosan felhasználható fajtát vetek. Tanulva a tavalyi évből amikor is legalább négyféle fajtát vetettem több hullámban. Hogy mindhez a megfelelő típusú burgonyám legyen chipshez, pürének stb.  Aztán elfelejtettem, melyik milyen és mikor vetettem. Mert a dolgok feljegyzésben és megjegyzésében nem vagyok igazán jó. Aztán az egésznek az lett a vége hogy mindent egyszerre szedtem fel. Ment egybe a zsákba, amikor aztán főzésre került a sor. Az egyik már megfőtt a másik még kőkemény volt.
    Ezért idén csinálok egy korai vagy második korait (csirázástól függően) és egy fővetést és csak kétféle fajtát használok idén. Elsőnek Charlottot Belanat fogok vetni két sorba ehhez kelleni fog olyan 40 szem vetéshez. Napokig kerestem megfelelő áron (vagy egyáltalán) Charlottot, de sehol nem találtam. A másik meg Maris Piper lesz. Legalább is most ez a terv, aztán lehet azt sem fogok találni. 
Gondolkodtam, hogy leírom a tulajdonságait de találtam egy pdf-et ami jobban leírja mint én. Azért a lényeg röviden tömören.

Belana

Korai érésű, magas termés hozamú, egyenletes minőségű közepes méretű gumókat termel, betegségeknek jól ellenáll. Tárolást kiválóan bírja. 

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…