Skip to main content

Cox's Orange Pippin - Brit almafajták 1.


Külsőre

Eredete: A Cox's Orange Pippinre gyakran hivatkoznak csak mint Cox (a csomagolásokon is csak ez szokott szerepleni), 1830 ban Richard Cox keze munkája ként jött létre (Colnbrook, Bukinghamsire, Anglia))aki egy visszavonult sörfőző és lelkes kertész. A szülő fajták nem ismertek, de a Ribston Pippin mint egyik felmenő sokak szerint valószínű.


Félbevágva nyitott magházzal. 


Felhasználása, íz: étkezési almának, főzéshez, lé almának, cider készítéshez és szárításra is felhasználható. Édes ízű.

Méret, alak: Kisméretű, közép és nagy méretű is lehet. Alakra is elég változatos, kerektől az elnyújtottig bármilyen lehet.

Szezon, terméshozam: Kora és késő szezonú. Bő termésű.


Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Tayberry és Loganberry

Kihasználtam a mai szép napot meg a tényt, hogy kellett egy napi bérlet a buszra ezért aztán kimentem az Imperial parkban található B&q-ba, mert  megakartam lepni magamat pár dologgal amit már kinéztem magamnak.
   Vettem egy tayberryt és egy logganberryt mind a kettő málna és szeder kereszteződésből jött létre.

   A Loganberryt James Harvey Logan Amerikai bíró és kertész nemesítette ki, ha lehet hinni a történetnek teljesen véletlenül. A Tayberryt  1979-ben Skóciában nemesítették és a Tay folyóról nevezték el, ez is ugyan úgy málna és szeder kereszteződés mint a Loganberry, de a két fajta között van pár eltérés. Míg a Tayberry vastagon van borítva tüskékkel addig a Loganbery (legalább is ami nekem van) teljesen tüske mentes. Ugyan akkor ez utóbbinak nem olyan finomak és édesek a bogyói (ezt még csak elméletből mondom) viszont lehet iparilag termeszteni, míg a másikat nem mert a tüskék megnehezítik a szedést. 

    A vásárlás mellett még lőttem pár képet.  Csupán mint érdekessé…

Patkányok és egyebek

Mára már el is tűnt az tavam ami tegnap még mindent elfoglalt. Igaz minden sülyedékeny még.