Skip to main content

Cox's Orange Pippin - Brit almafajták 1.


Külsőre

Eredete: A Cox's Orange Pippinre gyakran hivatkoznak csak mint Cox (a csomagolásokon is csak ez szokott szerepleni), 1830 ban Richard Cox keze munkája ként jött létre (Colnbrook, Bukinghamsire, Anglia))aki egy visszavonult sörfőző és lelkes kertész. A szülő fajták nem ismertek, de a Ribston Pippin mint egyik felmenő sokak szerint valószínű.


Félbevágva nyitott magházzal. 


Felhasználása, íz: étkezési almának, főzéshez, lé almának, cider készítéshez és szárításra is felhasználható. Édes ízű.

Méret, alak: Kisméretű, közép és nagy méretű is lehet. Alakra is elég változatos, kerektől az elnyújtottig bármilyen lehet.

Szezon, terméshozam: Kora és késő szezonú. Bő termésű.


Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…