Skip to main content

26.04.16

    Ismét eljött az évnek az a az ideje amikor el kell kezdenem a harcit a kártevők ellen, pontosabban a meztelen csigák ellen. Mutathatnék képet arról, hogy milyen rossz a helyzet köszönhetően a nem törődöm szomszédaimnak és az iszonyatosan enyhe télnek, de nem akaróm senki étvágyát elvenni. Legyen annyi elég hogy amikor ma kitettem az ételmaradékokat a komposztkukába egy híján egy tucat meztelen csigát metszettem félbe.
    Többféle módszert alkalmazok a csúszómászók íratásra a metszőollóval való kettényírástól kezdve a sörcsapdán át a csigairtóig. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai.
     A csigairtó pasztilla nagyon hatékony viszont nem annyira környezet barát és ha esik ami itt elég gyakori akkor elmossa az eső. Meg heti egy tubussal el is szórhatnék nyugodtan ami meg pénz. Ezért ehhez a módszerhez cask mértekkel nyúlok.
    A metszőolló mindig kéznél van vagy egy kés hogy azzal csapjam kettőbe a férgeit, de ez csak akkor jó, ha látom őket. Rendszeresen átszoktam forgatni a földön lévő deszkákat, ládákat miegymást és amit találok azzal végzek.
    A harmadik módszer a sörcsapda. Igen hatékony és környezet barát módszer viszont három vagy négy naponta cserélni kell a sört és őszintén bevallva nem szívesen használok el erre a dologra el heti több litter sört. Ezért gondoltam arra, hogy valami alternatív dolgot találok ki.
    A sörben négy dolog lehet ami vonzza a csigákat. A komló, a maláta, az élesztő vagy az alkoholszaga rosszabb esetben ezek összessége. A mostani kíséreltemnél az alkohol és az élesztő szagával próbálkozom. Fogtam némi vizet, cukrot meg egy pár gramm száraz élesztőt és ebből összehozok egy kis cefrét és meglátom ez mennyire jön be nekik. Ha igen akkor egy félkiló cukorral kitudom váltani a vegyszeres irtást.


Verzió 1.0

    Ha nem is működik akkor majd kicsit csiszolok a dolgon. 

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…