Skip to main content

Mire jó a csicsóka

     Kimentem ma az allotmentre hogy megnézzem, el tudom-e égetni a gyomokat amiket már egy ideje szeretnék, de az eső miatt nem lehetett. Plusz az eddig kapott lótrágyát is szét akartam teríteni. Éppen meggyújtottam a  tűzet (ami aztán el is aludt mert még nedves volt a gaz) mikor jött Dave egy újabb utánfutó lókakával.

    Kiderült hogy nem csak trágyát hozott nekem, hanem vagy hat zsák virágföldet is. A felesége elkezdte leszórni a cuccot, mi meg beszegetünk egyet.
- Ha van még egy kis csicsókád - fejével az ágaskodó száraz szárak felé bök. - és akarsz adni belőle, nem mondok nemet.
- Persze semmi gond mindjárt ások fel.
- ÁÁÁÁ nem olyan fontos, hideg van az ásáshoz.
- Ugyan semmi probléma.

Elmentem felástam vagy két tövet és lemostam a föld nagyrészt. Közben hallottam, hogy utánam kiabálja: Teszek fel vizet (I put the kettle on. Nagyon fontos mondat.), gyere majd át. A zacskónyi csicsókával éppen odaértem amikor a felesége végzett a trágya lészórásával.

- Dave azt kérdezte, hogy egy vagy két cukorral iszod a teát? - Fogadott.
- Mondjuk eggyel, bár próbálom hanyagolni a cukrot. - Csicsókát közben zacskóstul feldobtam az utánfutóra.

Odabandukoltam a shedjükhoz amit Dave épített sk. még tavaly előtt, csak egy másik helyen de ez nem fontos most.

-Teát vagy kávét kérsz?
- Kávét ha már lehet válogatni.
- Cukor?
- Egy elég lesz köszönöm. - Kaptam bele tejet is azt kérdezés nélkül.
- Burbon krémes keksz?
- Nem köszönöm.
- Custard krémes keksz?
- Nem köszönöm ezzel elvagyok.

Megittuk a kávénkat, közben beszélgetünk minden féléről. Kertészkedésről meg másról is. Megtudtam, hogy a feleségnek van két istállója. Ahol egyrészt saját lovai vannak, másrészt meg bérbe tart másoknak. Mondjuk azt tudtam, hogy van vagy hat lovuk csak azt nem, hogy két helyen. Megismertem Dave világnézetét, amit most nem írnék le, de sokat káromkodott közben. Éppen a vége felé járunk amikor is rám néz.

- Répa? Kell répa?
- Miért ne, köszönöm.

Foglya a vasvillát elmegy hátra. Össze cihelődök, kimegyek utána. Kezembe nyom vagy két kiló répát.

- Fehér gyökér nem kell? Azt is ástam ki, van sok.
- Ömmm aham miért is ne. - Nem fogom visszautasítani. Elvettem egyet, ami a képen is van.
- Vegyél még egyet nyugodtan. - Elvettem még egy kisebbet. - Torma? Kell torma, szereted?
- Szeretném csak a meztelen csigák felfalták az enyémet.
- Akkor adok azt is. - Ezzel kitúrt nekem egy maroknyi gyökeret. Ez a hosszú vékony a képen.

Elköszöntem vissza bandukoltam a bicajomhoz, felszerelkeztem és haza jöttem. Igazából semmit nem csináltam, de megérte.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…