Skip to main content

Burgonya bugi

    Mivel otthon sosem termesztetem burgonyát nem tudom, hogyan is megy ez otthon, de itt a következő képen néz ki (nagyjából).
    Öt nagyobb "hullámban" vetnek Február végétől, Augusztus elejéig (már aki mert én idén csak kettőben fogok) mégpedig a következő szerint.

First early (első korai): Február végétől vetik és olyan 10 hétig marad a földben ez a tipikus újkrumpli.

Second early (második korai): Szintén főleg újkrumplinak van felszedve. Március közepétől vetik és tizenhárom hétig marad a földben.

Early maincrop (korai főtermés): Ez már nem újburgonya hanem a rendes sütni, főzni való méret. Tizenöt hét alatt éri el a kívánt méretet. Március vége felé vetik.

Maincrop (főtermés): Ezt is Március végével vetik csak olyan öt héttel tovább hagyják nőni, úgy is felehet fogni hogy a korainál ennek egy részét szedik fel.

Second cropping (második vagy karácsonyi termés): Az utolsó hullám Augusztus elején kerül vetésre és Októberben szedik fel legkorábban.
   
Konténer vagy szabad föld: Az első korait és a karácsonyi krumplit érdemes konténerben növeszteni, hogy védjük a fagytól. Míg a többit nyugodtan lehet szabad földben termeszteni. Mert nem veszélyezteti a fagy annyira. 

Csíráztatás (chiting): A burgonya csíráztatása az elültetés előtt. Ezzel lerövidítve a kikeléshez szükséges időt. 

Ültetési távolság: Első korai (30×60), második korai (37×75), korai fő (45×75), fő (45×75), második termés (30×60) Mint látszik a nagyobb méretű terméshez nagyobb helyet kell biztosítani. 

Fajták: Rengeteg fajta krumpli létezik Angliában. Attól függően, hogy melyik hullámban akarjuk elvetni.Vagy mire szeretnénk felhasználni. Az alábbiak  csak irány mutatóak, mint fajtában mind felhasználásban.

Első korai:
Duke of York: általános, újkrumpli. Home Guard :főt,salta,püré,sült és új krumpli. Sharpe's : chips, wadge 

Második korai:
Saxon': általános. Novella: saláta,újkrumpli és párolva.

Korai főtermés:
Desiree: általános. Blue Danube: általános. Highland Burgundy Red: chips,wedge,héjába sülve, püré és párolva  

Főtermés:
Mint a korai főtermés itt nincsen nagy különbség.

Karácsnyi:
Maris Peer: főzni,párolni és salátának. Charlotte: mint a Maris peer.
Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Patkányok és egyebek

Mára már el is tűnt az tavam ami tegnap még mindent elfoglalt. Igaz minden sülyedékeny még.Újabb potyák

Tegnap előtt az allotment fb csoportjában valaki kérdezte, hogy kell e valakinek cucamelon mag. Engem meg úgy  tanítottak, hogy ne legyek rest jelentkezni.  Aztán még megkaptam azt a magcsomagot is amire pályáztunk, erről majd még részletesebben is lesz szó, a cucamelonról is.