Skip to main content

Farm vagy smallholding (kisbirtok)

     Akartam egy kis összehasonlítást csinálni, melyik is jobb egy farm vagy egy smallholding*, de ahogy fejben végig gondoltam egyértelművé vált számomra, hogy nem kell összehasonlítás. Mert a smallholdingot sokkal nagyobb eséllyel szerzünk meg és tartunk fent. Hogy minket hogyan tart el az még a jövő kérdése.

    A smallholding egy olyan mezőgazdasági terület ami (rendszerint) kisebb mint 20 hektár, legalább is a DEFRA szerint. Mások szerint olyan ház amihez föld is tartozik. Szigorúan nézve ez utóbbi alapján szinte minden ház smallholding. Aminek van egy kertrésze. Megint mások szerint farm az, ami pénzt hoz a házhoz, a smallholding pedig nem.
* Nem fogok minden Angol szót lefordítani. Nem azért mert így "különlegesebb" hanem mert nem mindig adja vissza az eredeti tartalmat.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Tayberry és Loganberry

Kihasználtam a mai szép napot meg a tényt, hogy kellett egy napi bérlet a buszra ezért aztán kimentem az Imperial parkban található B&q-ba, mert  megakartam lepni magamat pár dologgal amit már kinéztem magamnak.
   Vettem egy tayberryt és egy logganberryt mind a kettő málna és szeder kereszteződésből jött létre.

   A Loganberryt James Harvey Logan Amerikai bíró és kertész nemesítette ki, ha lehet hinni a történetnek teljesen véletlenül. A Tayberryt  1979-ben Skóciában nemesítették és a Tay folyóról nevezték el, ez is ugyan úgy málna és szeder kereszteződés mint a Loganberry, de a két fajta között van pár eltérés. Míg a Tayberry vastagon van borítva tüskékkel addig a Loganbery (legalább is ami nekem van) teljesen tüske mentes. Ugyan akkor ez utóbbinak nem olyan finomak és édesek a bogyói (ezt még csak elméletből mondom) viszont lehet iparilag termeszteni, míg a másikat nem mert a tüskék megnehezítik a szedést. 

    A vásárlás mellett még lőttem pár képet.  Csupán mint érdekessé…

Patkányok és egyebek

Mára már el is tűnt az tavam ami tegnap még mindent elfoglalt. Igaz minden sülyedékeny még.