Skip to main content

Farm vagy smallholding (kisbirtok)

     Akartam egy kis összehasonlítást csinálni, melyik is jobb egy farm vagy egy smallholding*, de ahogy fejben végig gondoltam egyértelművé vált számomra, hogy nem kell összehasonlítás. Mert a smallholdingot sokkal nagyobb eséllyel szerzünk meg és tartunk fent. Hogy minket hogyan tart el az még a jövő kérdése.

    A smallholding egy olyan mezőgazdasági terület ami (rendszerint) kisebb mint 20 hektár, legalább is a DEFRA szerint. Mások szerint olyan ház amihez föld is tartozik. Szigorúan nézve ez utóbbi alapján szinte minden ház smallholding. Aminek van egy kertrésze. Megint mások szerint farm az, ami pénzt hoz a házhoz, a smallholding pedig nem.
* Nem fogok minden Angol szót lefordítani. Nem azért mert így "különlegesebb" hanem mert nem mindig adja vissza az eredeti tartalmat.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…