Skip to main content

Tayberry és Loganberry

    Kihasználtam a mai szép napot meg a tényt, hogy kellett egy napi bérlet a buszra ezért aztán kimentem az Imperial parkban található B&q-ba, mert  megakartam lepni magamat pár dologgal amit már kinéztem magamnak.
   Vettem egy tayberryt és egy logganberryt mind a kettő málna és szeder kereszteződésből jött létre.

Más még is ugyan az 
   A Loganberryt James Harvey Logan Amerikai bíró és kertész nemesítette ki, ha lehet hinni a történetnek teljesen véletlenül. A Tayberryt  1979-ben Skóciában nemesítették és a Tay folyóról nevezték el, ez is ugyan úgy málna és szeder kereszteződés mint a Loganberry, de a két fajta között van pár eltérés. Míg a Tayberry vastagon van borítva tüskékkel addig a Loganbery (legalább is ami nekem van) teljesen tüske mentes. Ugyan akkor ez utóbbinak nem olyan finomak és édesek a bogyói (ezt még csak elméletből mondom) viszont lehet iparilag termeszteni, míg a másikat nem mert a tüskék megnehezítik a szedést. 

Gyümölcs fák erdeje 
    A vásárlás mellett még lőttem pár képet.  Csupán mint érdekesség.

A rózsák is szépek
   Aztán átmentem a Rangebe mert ott is volt amit megakarta nézni,venni illetve fényképezni.

és ugyan ki nem. 
    Amin múltkor megakadt a szemem az egy nekem újdonság volt, a Polish bramble. Amiről nem csak én nem halottam hanem a Google sem, viszont a Rubus Articusra már ráismert mint sark köri málna. Legalább is Arctic Raspberry ként ismeri az Angol. Gondolkodom, hogy veszek egyet az a helyzet.

Lengyel bogyó sosem hallottam róla 
    Találtam még Viktória szilvát bár nem olyan kisméretű mint amit múltkor láttam a B&Q ban, de most ott ne volt. Árban ugyan ott van,de az törpenövésű erkélyre való.

Szilva Viktória

Teljes méretben  olyan 170-180 cm

Szépen fejlett növények 

Ja meg a Rangeben vettem magamnak egy leértékelt fehér ribizlit is, mert miért ne. Nem ind ha nem lenen belőle már egy csak azt elnyomja a rebarbara. Télen át kel majd ültetni.

Comments

Popular posts from this blog

Mike és a cefre csapda

Egymáshoz nincsen közük ez csak a cím. Azt hiszem sikeresnek mondható a cefre csapdám a csigáknál legalább is a mai felhozatal ezt mutatja.

Magcsere 2017 Bristol

Ez volt az első magcsere amin részt vettem és érdekes tapasztalat volt azt kell, hogy mondjam. Először is azt hittem lesz ott egy pár idősebb bácsi meg talán pár fiatal ehelyett teli volt hippikkel, nem szeretem a hippiket.


Gondolkodtam (ez mindig veszélyes)

Munka közben volt egy kicsi (nagyon sok) időm gondolkodni és azon gondolkodtam, lehet a rossz növényeket termesztjük. Egyik dolog amiért ezt gondolom, hogy a gyomok gyorsabban nőnek mint a haszon növények. A haszon növényeknek sok gondoskodás kell, míg a gyomokat irtani kell nem is kevés erőfeszítéssel.
    Ezért is gondolkodom azon, hogy újfajta növényeket kéne termelés alá akár olyanokat is amiket jelenleg gyomként kezelünk. Pár ilyen növények már utána néztem és néhánynál meglepődve tapasztalta, hogy vannak olyan országok amikben az általam, általunk gyomnak tartott növényeket aktívan termesztik. Meg olyat is találtam amit régen akár Magyarországon is mint haszonnövényt termesztették, de mostanra legfeljebb mint dísznövény van jelen.
    Az egyik ilyen növény a csalán bár ezt nem hiszem, hogy természetnék szántszándékkal. , de bizony hogy termesztik. Nem csak mint leveles zöldségnek használják, hanem gyógyszernek is kiváló. Plusz rostokat is lehet belőle szerezni mint a kenderb…